Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Poziv za gljivarski RUMOBIL vlak za Ozalj: Gljivarijada u Eko selu Viki 14. listopada

Objavljeno 10.10.2017. od Klaudija

U organizaciji HŽ Putničkog prijevoza d.o.o., za subotu, 14. listopada 2017., planira se ići u Ozalj ‘gljivarskim’ RUMOBIL vlakom.

Kao što organizatori ističu, pilot-aktivnost RUMOBIL vlakom u Ozalj ima za cilj revitalizaciju ruralnih krajeva kroz razvoj novih turističkih sadržaja, destinacija te poticanje na korištenje javnog prijevoza i  vlakova kao ekološki prihvatljivih oblika prijevoza.

Vlak polazi s GK Zagreb u 8,02 sati i vozi do Zaluke – stanice poslije grada Ozlja, gdje dolazi u 9,20 sati, uz prethodno presjedanje u Karlovcu. Povratak u Zagreb planiran je u 19 sati, s time da iz Zaluke polazi u 17,33 sati, također uz presjedanje u Karlovcu. Djeca do šest godina putuju besplatno.

Po dolasku u Zaluku, organizirana je dobrodošlica od strane predstavnika Grada Ozlja te detaljnije upoznavanje izletnika s programom. Nakon toga slijedi odlazak u Eko selo Viki u Ilovcu (Zaluka), koje se nalazi u šumi, na lokaciji u kojoj su otkrivene i školjke stare 150 milijuna godina, a koje će taj dan biti baza izletnicima. Više o svemu može se pogledati na: http://www.seoski-turizam-viki.com/eksterijer.html.

Izletnicima će biti ponuđeno: za odrasle – vođeno branje gljiva u privatnim šumama vlasnika, dodatno i mogućnost branja kestena;  za djecu – ‘Gljivarski pentaptih’, pet kreativnih radionica na temu gljiva pod vodstvom Siniše Cmrka, autora i voditelja legendarne emisije Turbo Limach Show, danas uspješnog pisca dječjih knjiga. Predviđeno trajanje je oko dva sata.

Po povratku u Eko selo Viki, slijedi determinacija gljiva i edukativno predavanje te osobno iskustvo ‘Kako sam preživjela zelene pupavke’.

Nakon toga bit će gulaš od gljiva i pečeni kesteni – gratis, uz glazbu za dobro raspoloženje i ples.

Dodatno, organizatori nude za kotizaciju od 50 Kn: piće dobrodošlice, tradicionalni goranski doručak i tradicionalni ručak, štrudlu. Cijena povratne karte za RUMOBIL izletnički vlak je 40 Kn. Ukupan trošak za izletnika bio bi 40 Kn – samo put, gulaš od gljiva i pečeni kesteni, ili 90 Kn – s uključenim paketom tradicionalnog doručka i ručka.

„Izlet ćemo promovirati među poznavateljima gljiva: gljivarskim društvima zagrebačkog prstena i Grada Zagreba i planinarskim društvima, ali i među građanstvom koje se želi bolje upoznati sa svijetom gljiva“, poručuju organizatori.

RUMOBIL predstavljaju ozaljski turistički vlakovi, ukupno 35 izletničkih vlakova koji će na karlovačko i ozaljsko područje voziti do kolovoza 2018. godine. Vlakovi su samo jedan od osam RUMOBIL-ovih pilot-projekata koji se istodobno provode u Poljskoj, Njemačkoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Italiji i Hrvatskoj, a financiraju se novcem iz fonda Interreg Central Europe. Od ukupno 13 partnera tog međunarodnog projekta, iz Hrvatske sudjeluju HŽ Putnički prijevoz i Savez za željeznicu, a među tri pridružena partnera je i HŽ Infrastruktura – stoji na web službenim stranicama Grada Ozlja.

Grad Ozalj korisnik je projekta RUMOBIL i organizira turističke, kulturne i gastronomske sadržaje u koje uključuje lokalne institucije i OPG-ove. To je ujedno i cilj projekta – održivom mobilnošću pomoći lokalnoj zajednici u poboljšanju demografske slike.

Više o projektu RUMOBIL može se naći na poveznici: http://www.interreg-central.eu/Content.Node/rumobil.html

Tekst: Klaudija Klanjčić

Foto: Službene web stranice Grada Ozlja