Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Stručni izlet i determinacija gljiva u Pučećem kamenu 4. studenog 2017.

Objavljeno 08.12.2017. od Klaudija

Stručni izlet uz determinaciju gljiva u Pučećem kamenu 4. studeni 2017. donio nam je ove godine prekrasno vrijeme. Iako se cijelim putem pri dolasku činilo da će nas kroz cijeli dan pratiti magla, koja je bila izrazito gusta, sve se promijenilo pri ulasku u šumu. Tamo nas je dočekao čisti zrak i sunce koje je prodiralo kroz grane drveća.

Polazak je bio sa Črnomerca ZET-ovom linijom 176, Črnomerec – Gornja Bistra, u 8,50 sati.

Kao i prethodnih godina, kroz dvosatnu šetnju od Gornje Bistre do Pučećeg kamena, pronašli smo dosta sivki, rujnica, trubača, vrganja, sunčanica i ostalih gljiva, uglavnom oko 80-ak vrsta gljiva. Uz sve, bila je i prilika za branje ljekovitog bilja poput kopriva. U ovo doba godine zatekli smo i rascvjetale ljubičice te ivančice.

Kao što tradicija nalaže, članovi su ponijeli kobasice, špek, jeger i ostalu hranu za roštilj. Na iznenađenje svih, ove godine oko 12 sati sve je dočekao kuhani kotlić od strane predsjednika Društva Dubravka Furlana i člana Ivice Ivića, koji se pojeo do posljednje žlice.

Po prvi puta nakon polaganja determinatorskog ispita 7. listopada 2017. u Muljavi, na terenu, po šumama, okušao se Jasenko Prpić, u pratnji determinatora – mentora Mladena Strižaka.

Determinaciju na samom odredištu imao je tradicionalno počasni predsjednik GDKB-a Mladen Strižak. Na opće iznenađenje svih, skupilo se podosta gljiva, koje donosimo u galeriji fotografija.

Kapitalci su bili pronađena sunčanica i vrganji, što se također može vidjeti u galeriji. I na radost sviju članova, stanište sivki, specijalitet koji se itekako cijeni, pogotovo u Sloveniji.

Tekst i fotografije: Klaudija Klanjčić