Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Svečano obilježavanje 10. rođendana “Muzeja gljiva”

Objavljeno 18.07.2023. od Marijana Vrančić
U subotu, 15. srpnja, Edukativni centar ‘Svijet gljiva Prof. dr. sc. Romano Božac’ svečano je obilježio svoj deseti rođendan. Tom prigodom održano je i predavanje arhitektice Hane Vašatko s Tehnološkog sveučilišta u Grazu na temu ‘Micelij u arhitekturi’. Micelij se danas sve češće naziva ‘materijalom budućnosti’ jer je biorazgradiv i pogodan za različite primjene u suvremenom društvu, uključujući graditeljstvo (zamjena za cement), modnu industriju i uređenje interijera (zamjena za kožu), ambalažu (zamjena za stiropor) i dr.
Upravo na tu temu, u subotu je otvorena i izložba iste autorice, Hane Vašatko, koja na Sveučilištu u Grazu vrši brojna ispitivanja i pokuse s micelijem, a sve u svrhu bolje razgradivosti građevinskih materijala, te smanjenja štetnog otpada.
Događanje su svečano otvorili Vesna Dujlović, predsjednica Gljivarskog društva Kamilo Blagaić, i Zvonko Vuk, voditelj Edukativnog centra koji je uzvanike poveo na stručni obilazak izložbenog prostora ‘Svijet gljiva’.
Izložbeni prostor, popularno zvan i ‘Muzej gljiva’, otvoren je 2013. godine, a osnovali su ga Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba i Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić na inicijativu profesora Romana Bošca, našeg najvećeg stručnjaka u području gljivarstva. Danas, u ime grada Zagreba, Edukativnim centrom upravlja Javna ustanova Maksimir, koja je bila i nositelj spomenute proslave.
Ovaj ‘hram gljiva’, jedinstven u svijetu, posjetiteljima prezentira liofilizirane ‘žive’ gljive, sačuvane posebnom metodom zamrzavanja i sušenja čime zadržavaju izvorni oblik, veličinu i boju, a sam prostor Centra osmišljen je i kao mjesto odvijanja različitih aktivnosti, organiziranje edukacija, stručno i znanstveno determiniranje gljiva, kao i razvijanje svijesti o bioraznolikosti i odgovornosti za očuvanje okoliša.
U posljednje vrijeme gljive su ‘in’ o čemu svjedoči i sve veći broj posjetitelja koji dolaze sa svih strana svijeta. Posebno je uočljiv povećan broj mladih posjetitelja koje, osim gastronomskog aspekta, zanima i uzgoj gljiva, njihova ljekovita primjena te pozitivan utjecaj na okoliš novih materijala od micelija.
Svečano obilježavanje 10. rođendana nije moglo proći bez specijaliteta od gljiva pa su se uvaženi gosti mogli, tako, počastiti delicijama poput salate od rujnica, štrudla od vrganja i trubica, a posebno iznenađenje priredio je tartufar Petar Alebić koji je pripremio kanape-sendviče sa svježe naribanim ljetnim tartufima. Kao kruna proslave, servirana je i torta s dekoracijama na temu gljiva i ukrasa iz prirode koja je oduševila sve nazočne.
Ovo događanje samo je još jedna pozivnica građanima da dođu i urone u čarobni ‘Svijet gljiva’ na adresi Splavnica 2, u samom središtu Zagreba.
Tekst: Ivana Kovačić
Galerija slika: Marijana Vrančić