Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Sveti Ivan Zelina: Održana šesnaesta međunarodna Gljivarijada

Objavljeno 21.07.2018. od Klaudija

Gljivarsko društvo “Kamilo Blagaić” sudjelovalo je 30. lipnja 2018. sa svojih 25 članova, pod vodstvom vodičice Božice Vodeničar, na 16. Gljivarijadi u Svetom Ivanu Zelini, održanoj u Streljani Čegci u organizaciji Gljivarske udruge ‘Amanita’ na čelu s novim predsjednikom Daliborom Brebrićem.

Od posjetitelja sudjelovalo je 16 gostujućih udruga iz Hrvatske i Slovenije, čime je Gljivarijada zadobila međunarodni značaj. Uz to obilježili su je odličan gastro-enološki doživljaj uz domaću hranu i gljivarski kotlić te niz zabavnih sadržaja – od bogate tombole do plesa, muzike i pjevanja.

Nakon što su se gljivari i gljivarice vratili iz okolnih šuma, većinom uz pune košare gljiva, službeni dio započeo je tijekom ručka podjelom priznanja gostujućim udrugama, Hrvatskom mikološko-gljivarskom savezu – koje je zaprimio Mladen Strižak, kao i Muzeju gljiva koje je zaprimio sam Romano Božac, naš najveći gljivarski stručnjak. Za vrijeme podjele nagrada gosti su mogli uživati u gljivarskom gulašu, odojku s ražnja, raznim salatama i domaćim kolačima te u zelinskoj kraljevini i pivama.

Potom je uslijedila podjela nagrada u natjecanju za najviše ubranih vrsta gljiva u određenom vremenu u okolnim šumama.

Prvu nagradu osvojilo je Gobarsko društvo Dobrovce iz okolice Maribora za 55 vrsta ubranih gljiva, drugu Gljivarska udruga Kraljevka iz Gline za 50 vrsta gljiva, a treću Gljivarska udruga Krasnica iz Krapine za 44 vrste gljiva.

Nagradu za najljepšu ubranu gljivu dobio je gljivar Josip Levanić iz Ivanca, budući je pronašao prekrasan primjerak paunovog repa, tj. šarene tvrdonoške – znanstvenog naziva trametes versi color.

“Ekipe Sunčanica iz Samobora, Belaši iz Nespeša, Pliva iz Siska, Ključar i Platušić iz Biškupca, Alkići iz Sv. Helene, Vikendaši iz Majkovca i jedina potpuno ženska ekipa – Kraljice iz Zeline, spremale su čobanac, kojega je ocjenjivao tročlani stručni ocjenjivački sud u čijem su sastavu sjedile zvijezde RTL-ovog kuharskog šoua – Mateja i Ružica te muški član Franjo. Na kraju dana proglašen je pobjednik, zapravo pobjednice. Prvu nagradu – šunku Grof, osvojile su curke iz ekipe Kraljice. Uz sve to, dečki su na terasi Lovačkog doma u Čegcima igrali, a posjetitelji popevali i natjecali se u plesu”, istaknuli su organizatori, posebno u vezi Kuharskog dvoboja kotlića.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom i uz materijalnu potporu Grada Svetog Ivana Zeline i Turističke zajednice Grada Svetog Ivana Zeline, a sponzori su bili Tiskara Zelina, Getim i Mesna industrija Kudelić.

Sviranjem i pjesmama sve je uveseljavao Tamburaški sastava ‘Pajdaši’.

Sve u svemu, bilo je ovo još samo jedno gljivarsko druženje u nizu, gdje ne samo da se moglo uživati u gljivama i čistom zraku po šumama, već i u zajedničkom druženju, brojnim gljivarskim i domaćim delicijama te u izložbi gljiva. Svetozelinske gljivarijade posebno su drage posjetiteljima jer se odlikuju odličnom organizacijom, hranom, toplinom domaćina, mnoštvom različitih gljiva i ljekovitog bilja – u ovo doba pronađeno je puno stolisnika, vodene mente, majčine dušice, kičice i gospine trave.

Tekst i foto: Klaudija Klanjčić

Na fotografiji: Josip Levanić iz Ivanca s najljepše ubranom gljivom