Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Trakošćan: Stručni izlet i determinacija unatoč kiši oduševili mnoge

Objavljeno 22.11.2019. od Klaudija

Stručni izlet i determinacija gljiva uz prekrasan pogled na dvorac Trakošćan i jezera, organizirani 16. studeni 2019. od strane Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić” iz Zagreba, ostavili su mnoge bez daha, unatoč kišnom i kasnojesenskom vremenu. Četrdesetak članova te novih zaljubljenika u prirodu i gljive odazvalo se na posljednji ovogodišnji stručni izlet, budući će 7. prosinca biti još jedan izlet – onaj ‘novogodišnji’, i to u Kupinečkom Kraljevcu.

Staze su bile mokre, pune lišća, jezera su se podigla za nekoliko centimetara, pokrajnji potoci tekli su u bujicama… No, zov prekrasne prirode bio je jači tako da su se mnogi odvažili na duge šetnje oko jezera, osim onih dijelova gdje je zbog kiša poplavilo.

Iako se na početku činilo da neće biti nikakvih gljiva, na samom početku odmah su pronađene rujnice (Lactarius deliciosus, Lactarius deterrimus), njih oko desetak, što je dalo vjetar u leđa za daljnje traženje. Neki su tražili samo uz put oko jezera, a neki su se uspeli na brdovite šume, pazeći da ne odskližu u potoke ili jezera koji su okruživali područja. Šetajući shvatili smo da su došli i turisti iz Opatije te iz još nekih područja, među kojima je bilo i gljivara.

Naposljetku se utvrdilo da je pronađeno više od 40-ak vrsta mokrih gljiva. Kako je determinator Dubravko Furlan rekao, a ujedno i objavio na Facebook stranici – Gdkb Sekcija Mladih Gljivara, bilo je tu panterove muhare (Amanita panterina) do najkvalitetnijih ljupkih sluzavaca (Suillus placidus), osinca (Suillus luteus), trubača (Cratherellus cornucopioides) i ljevkastih lisičica (Cantharellus tubaeformis).  Našle su se tu i bukovače (Pleurotus ostreatus), judino uho (Auricularia auricula-judae), baršunasta panjevčica (Flammulina velutipes). Posebno se tražilo zvjezdače, ili kako ih gljivari vole zvati “gljive koje hodaju” pa su se na kraju i pronašle. Puza je pronađeno samo jedna šaka, ali zato je jedna članica – Božica Vodeničar, ujedno i vodičica puta, ovaj puta pronašla pravog kapitalca iz porodice Ganodermataceae, gdje su se tri primjerka sljubila jedan s drugim.

Nakon održane determinacije, koja je pobudila veliki interes, ne samo članova Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić” i ostalih iz grupe koja je stigla s njima iz Zagreba, već i iz Opatije i ostalih krajeva Hrvatske, uslijedila je kratka okrepa. Potom su se članovi još prošetali okolnom prirodom, uživajući u pogledu na prekrasno izdanje dvorca, kao i na okolne drvene kućice specifične gradnje.

Polazak iz Trakošćana je bio u 16 sati, kako je bilo i predviđeno. Kao i gotovo svaki puta do sada, u nekih punih košara gljiva te proljetno-ljetnog cvijeća, koje je procvalo u ovo doba godine. S obzirom na poremećaje u prirodi i klimi, ništa čudno već unazad nekoliko godina. Tako da se moglo uživati u tratinčicama, maslačcima, stolisniku, mladim koprivama i drugom bilju, koje se na kraju u buketu cvijeća uljepšalo s lišćem različitih boja javora.