Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Zagreb: Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić obilježilo desetu Blagijadu

Objavljeno 14.06.2017. od Klaudija

Gljivarsko društvo ‘Kamilo Blagaić’ sa suorganizatorom, Lovačkim društvom ‘Fazan’ Šestine, obilježilo je 10. lipnja 2017. jubilarno, deseto po redu, Međunarodno gljivarsko druženje ‘Blagijada’ u Zagrebu, Gornja Kustošija, Stara streljana, Kustošijanska bb.

Manifestaciju su svojim dolaskom uveličali prof. dr. sc. Romano Božac, znanstvenik i agronom te naš najveći autoritet u području gljivarstva, zatim Danko Herman iz Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvou u ime gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, te Branko Bartolić, predsjednik Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza.

Bila je ovo prilika da se nakon deset godina postojanja na istom mjestu sastanu ponovno osnivači Blagijade: Mladen Strižak – počasni predsjednik Društva te jedan od njegovih suosnivača, prvi potpredsjednik, a zatim i dugogodišnji predsjednik, te Fanika Sever i Mirjana Zorić.

Grad Zagreb je postao specifičan u svijetu i po tome što je 10. svibnja 2013. dobio jedinstveni Edukativni centar ‘Svijet gljiva’, na Trgu bana Josipa Jelačića 3, a koji vodi Božac, naš poznati mikolog i autor velikog broja knjiga o gljivama, uključujući i Enciklopediju gljiva I i II. U Muzeju se posjetiteljima predstavlja oko 1500 vrsta gljiva, a ove godine je u prijepodnevnim satima organizirano razgledavanje gostima – gljivarima iz Slovenije, kao i iz Kutine. U isto vrijeme dio ljubitelja i posjetitelja Blagijade tražio je gljive po okolnim šumama.

“U šumi se našlo puno manje gljiva nego inače na Blagijadama, ali je tipičan manji broj vrsta za ovo doba godine zbog nedostatka padalina. Uglavnom, pronašlo se više od 30-ak vrsta gljiva, koje su pobudile veliki interes tijekom determinacije od strane našeg vrsnog determinatora Mladena Strižaka. Neki su iz revnosti donijeli gljive na determinaciju sa sobom iz svih krajeva Hrvatske, ali i okolnih država poput Slovenije i Bosne i Hercegovine”, rekao je Dubravko Furlan, predsjednik Gljivarskog društva ‘Kamilo Blagaić’.

Blagijadu su posjetili brojni članovi gljivarskih društava, i to: GD ‘Sesvete’ Sesvete Zagreb, GD ‘Ivanec’ Ivanec, GD ‘Ivan Focht’ Kutina, GD ‘Lisičica’ Pregrada, GD ,Karlovac’ Karlovac, GD ‘Grljak’ Lič, GD ‘Kraljevka’ Glina, GD ‘Blagva’ Zagreb i GD ‘Amanita’ Sveti Ivan Zelina, zatim iz slovenskih – Gobarsko društvo ‘Gorje’ Zgornje Gorje kod Bleda i Gobarsko društvo ‘Marauh’ Velenje. Osim njih došli su i članovi iz Planinarskih društava ‘Matica – Zagreb’ Zagreb, ‘Martinčice’ Zagreb i ‘Vrapče’ Zagreb.

“Posjetitelja je bilo manje nego prošle godine, no ipak oko 130, što domaćih, što članova ostalih društva HMGS-a, kao i inozemnih gostiju. Vrlo sam zadovoljan njihovim dolaskom. Vjerujem da će nas narednih godina posjetiti u još većem broju”, nadodao je Furlan.

Gljivarsko društvo ‘Kamilo Blagaić’ osnovano je u Zagrebu 19. siječnja 1983., a nosi ime hrvatskog mikologa Kamila Blagaića, koji je još davne 1931. godine izdao knjigu o gljivama pod nazivom ‘Gljive naših krajeva’. Kao takovo, najstarije je gljivarsko društvo u Hrvatskoj, i to još vrlo aktivno.

‘Gljivaonica’ – igraonica za djecu održala se za oko desetak najmlađih gljivara, koji su uživali u puštanju zmajeva i ostalim igrama, a cjelokupni doživljaj upotpunile su tombole – ‘svaka dobiva’, kao i ukusan gulaš i pečeni odojak, koji su pripravili članovi Lovačkog društva ‘Fazan’.

Za dobro raspoloženje pobrinuli su se Ansambl ‘Putari’ Vrapče – Zagreb i MK ‘Laganica’ Zagreb.

Sponzori manifestacije bili su Kava ‘Anamarija’ i Fridrih d.o.o.

Medijski pokrovitelji manifestacije su In Portal i Per aspera ad astra.

Tekst i fotografije: Mladen Kristić i Klaudija Klanjčić