Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Zagreb: Gljivarsko društvo ‘Kamilo Blagaić’ obilježilo jedanaestu Blagijadu

Objavljeno 12.06.2018. od Klaudija

Gljivarsko društvo ‘Kamilo Blagaić’ zajedno sa suorganizatorom Lovačkim društvom ‘Fazan’ Šestine uz podršku Turističke zajednice Grada Zagreba obilježilo je 9. lipnja 2018. jedanaesto gljivarsko druženje ‘Blagijadu’ u Zagrebu, Gornja Kustošija, na području Stare streljane u Kustošijanskoj bb.

„Manifestacija susreta gljivarskih društava iz različitih dijelova Republike Hrvatske osim užitka zajedničkog branja gljiva okupila nas je oko zajedničkog stola, druženja i zbližavanja u bezbrižnim čavrljanjima, šalama i dosjetkama“, rekao je Zvonko Vuk, predsjednik Gljivarskog društva ‘Kamilo Blagaić’.

Blagijadu su svojim dolaskom uveličali prof. dr. sc. Romano Božac, znanstvenik i agronom te naš najveći autoritet u području gljivarstva,  zatim predstavnici Grada Zagreba, te Branko Bartolić, predsjednik Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza.

„Ovim putem izražavamo posebnu našu zahvalnost Ljiljani Ivković – predstavnici gradonačelnika, Vlatki Lipovac – predstavnici Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo, profesoru dr. sc. Romanu Bošcu – ocu gljivarstva u Hrvatskoj i našem počasnom članu, te Branku Bartoliću – predsjedniku Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza“, zahvalio se Vuk.

Ove godine tombola je bila puno bogatija nego prethodnih godina.

„Lepeza vrijednih i skromnijih darova na tomboli razotkrila je one koji su rođeni pod sretnijom zvijezdom, pa su tako oni sretniji osvojili kilogram odojka, besplatan put autobusom na gljivarijadu u Muljavu, vrijedne knjige itd.“, pohvalio se Vuk.

Nakon dvosatnog branja gljiva po okolnim šumama, pretežito na području Gornje Bistre i Jakovlja, uslijedila je determinacija na prostoru Stare streljane.

„Ubrane gljive sortirao je i označio naš član, determinator Antun Kiš, a detaljna, stručna, pedantna i strpljiva objašnjenja i tumačenja našeg počasnog predsjednika i determinatora mentora Mladena Strižaka, pozorno i s užitkom su pratili i gljivari i gosti“, objasnio je Vuk.

Potom je bio ručak uz vrlo ukusan lovački gulaš s gljivama te pečeni odojak, koji su pripravili članovi Lovačkog društva ‘Fazan’, kao i kolače koje su ispekle članice Društva, a oko 15 sati započela je dodjela Zahvalnica.

„Raspoloženja za pjesmu i ples također nije nedostajalo pa su se srca veselih gljivara združila s gitarom i tamburicom naših dugogodišnjih suradnika. Simboličnim Zahvalnicama uručenim predstavnicima društava nastojali smo iskazati naše poštovanje i iskrenu zahvalu za sudjelovanje“, rekao je Vuk.

Prema riječima tajnice Gljivarskog društva ‘Kamilo Blagaić’ Vesne Dujlović, Blagijadu su posjetili brojni članovi gljivarskih društava, i to iz: GD ‘Sesvete’ Sesvete Zagreb, GD ‘Ivan Focht’ Kutina, GD ‘Lisičica’ Pregrada, GD ,Karlovac’ Karlovac, GD ‘Blagva’ Zagreb, GD ‘Amanita’ Sveti Ivan Zelina, Centar za istraživanje gljiva ‘Russula’ Novska, GD ‘Sunčanica’ Samobor i GD ‘Kneginja’ Sisak. Osim njih došli su i članovi iz Planinarskog društva ‘Planinčice’ Zagreb te iz Planinarsko-gljivarskog društva ‘Muhara’ Zagreb.

Iako se očekivao puno veći broj gostiju, sveukupno je na ovogodišnjoj Blagijadi bilo 100-ak zainteresiranih. Također, izostali su i gljivari iz Slovenije, koji su prethodnih godina uvijek dolazili autobusom od gotovo 50-ak članova.

Grad Zagreb je postao specifičan u svijetu, između ostalog, i po tome što je 10. svibnja 2013. dobio jedinstveni Edukativni centar ‘Svijet gljiva’, na Trgu bana Josipa Jelačića 3, a koji vodi Božac, naš poznati mikolog i autor velikog broja knjiga o gljivama, uključujući i Enciklopediju gljiva I i II. Iako se u Muzeju posjetiteljima predstavlja više od 1500 vrsta gljiva, ove godine nije bio iskazan interes za posjetu.

Gljivarsko društvo ‘Kamilo Blagaić’ osnovano je u Zagrebu 19. siječnja 1983., a nosi ime hrvatskog mikologa Kamila Blagaića, koji je još davne 1931. godine izdao  knjigu o gljivama pod nazivom ‘Gljive naših krajeva’. Kao takovo, najstarije je gljivarsko društvo u Hrvatskoj, i to još vrlo aktivno.

‘Gljivaonica’ – igraonica za djecu održala se pod vodstvom ‘tete’ Vesne, tajnice Društva, za oko desetak najmlađih gljivara, koji su uživali u puštanju zmajeva, igranju lukom i strijelama te ostalim igrama.

„Bila je to prilika da se naši najmlađi članovi, uz prisutnost roditelja te djedova i baka, još više međusobno zbliže. Djeca su bila non-stop u pokretu i zaista su uživala“, rekla je Dujlović.

Ujedno, organiziran je i posjet susjednoj Udruzi ‘Fala’, koja je omogućila razgledavanje konja, pasa i mačaka – na veliko zadovoljstvo djece. Posebno ih je zanimalo zašto je jedan konj prekriven tkaninom s uzorkom zebre.

„Konja smo morali zaštititi prozračnom tkaninom kroz koju vidi i normalno diše, budući ima alergiju na muhe i komarce, a lijeka za to nema“, pojasnila je Tajana Špiček, predsjednica Udruge ‘Fala’.

Za dobro glazbeno raspoloženje pobrinuli su se Ansambl ‘Putari’ Vrapče – Zagreb, a Moto-klub ‘Laganica’ Zagreb omogućio je šatorski smještaj.

Sponzori manifestacije bili su Kava ‘Anamarija’ i Fridrih d.o.o.

Medijski pokrovitelji manifestacije su IN Portal i Per aspera ad astra, a više o svemu može se vidjeti i na internetskim stranicama GDKB-a, gdje se nalazi i mnoštvo fotografija s navedenog događaja.

Tekst i fotografije: Klaudija Klanjčić