Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Zagreb, Gornja Kustošija: Održana dvanaesta međunarodna Blagijada okupila veliki broj ljubitelja gljiva iz Hrvatske i Slovenije

Objavljeno 10.06.2019. od Klaudija

Gljivarsko društvo ‘Kamilo Blagaić’ organiziralo je u subotu, 8. lipnja 2019., u suradnji s Lovačkim društvom ‘Fazan’ u Zagrebu, u Gornjoj Kustošiji, na području ‘Stare streljane’, dvanaestu po redu međunarodnu Blagijadu.

Kakva je bila ove godine, najbolje je dočarao Zvonko Vuk, predsjednik Gljivarskog društva ‘Kamilo Blagaić’ iz Zagreba, koji je rekao, na osnovu doživljaja prisutnih, da je ‘ocijenjena vrlo uspješnom i pohvaljena od strane svih sudionika’.

– Blagijada se od samog početka odvijala spontano i opušteno. To što gljiva nije bilo u izobilju, nije nas omelo u prekrasnom i opuštenom gljivarskom druženju. Program događanja upotpunjen je ove godine pokaznim vježbama lova na tartufe, a što je za nas organizirao naš prijatelj Mario Kolić, strastveni zagrebački  tartufar. Veselo trčkaranje i žamor razdragane školske i predškolske djece, koji se okupljaju u sklopu naše obiteljske sekcije, dalo je cijelom događaju neprocjenjivo veličanstven mladenački štih. Društvo je za njih pripremilo lijepe poklončiće i dodatno pojačalo njihovu razdraganost. Žao nam je što se gostima iz Slovenije nije posrećilo da bi posjetili Medvedgrad, jer su ceste bile blokirane – rekao je Vuk.

Osim ‘Blagaića’ i njihova predsjednika Vuka prisustvovali su još prof. dr. sc. Romano Božac – znanstvenik, agronom i najveći domaći autoritet u području gljivarstva, predsjednik Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza (HMGS-a) Branko Bartolić, uz brojne članove gljivarskih i planinarskih društava. Također, na istom su se mjestu našli uz aktualnog predsjednika Vuka i dva prethodna – Mladen Strižak i Dubravko Furlan, a falio je Josip Kalmar.

–  Uz njih bili su prisutni članovi iz dva gljivarska društva iz Slovenije – Gobarsko društvo Sežana i Škofja Loka, potom sedam gljivarskih društava iz Republike Hrvatske: Gljivarsko društvo ‘Blagva’ Zagreb, Gljivarska udruga ‘Kraljevka’ Glina, Gljivarska udruga ‘Amanita’ Sv. Ivan Zelina, Gljivarsko društvo ‘Ivan Focht’ Kutina, Gljivarsko društvo ‘Lisičica’ Pregrada, Gljivarsko društvo ‘Karlovac’ Karlovac, Gljivarska udruga ‘Sunčanica’ Samobor, kao i dva planinarska društva – Hrvatsko planinarsko društvo Zagreb – Matica i Planinarsko društvo Vrapče – Sekcija Muhara. Ukupno je bilo 200-tinjak posjetitelja. Ukusan gljivarski kotlić spremili su lovci LD-a ‘Fazan Šestine’, a za glazbeni aranžman pobrinuo se Ansambl ‘Maestral’. Bilo je to ugodno i zabavno, tipično gljivarsko druženje – rekla je Vesna Dujlović, determinatorica i tajnica Društva.

Nakon jutarnjeg okupljanja na Staroj streljani, gdje su se gosti prijavili i bili počašćeni uz aperitiv i doručak, dio njih je otišao od 9,30 do 13 sati u posjet na branje gljiva u okolne šume s vodičima i determinatorima Društva, dok je dio prisustvovao spremanju kotlića i razmjenjivao svoja gljivarska iskustva. Uz čitanje gljivarskog časopisa Svijet gljiva, mogli su pogledati, a naposljetku i kupiti, knjige koje su donijeli članovi, a povezano s gljivama, prirodom, šumom, drvećem, cvijećem.

Ove godine stručnu determinaciju je proveo bivši predsjednik Društva – Dubravko Furlan, naslijedivši pritom Mladena Strižaka, koji je tu ulogu obnašao kroz dugi niz godina, odnosno kroz sve prethodne Blagijade.

– Na determinaciji je bilo 27 vrsta gljiva, bez teških otrovnica. Ugodno su nas iznenadili magleni, kraljevka, borov vrganj, raspucani vrganj. Bilo je znatno manje vrsta u odnosu na tjedan dana ranije na Gljivarijadi u Zelini – istaknuo je Furlan.

Ujedno je najavio izlet iduće subote: – Sljedeće subote 15. lipnja prema programu Društva imat ćemo tradicionalni stručni izlet na Pučeći kamen. Determinaciju na staništu vodit će naš determinator Jasenko Prpić, a kod stola ja osobno. Neka ljudi ne zaborave ponijeti sa sobom kobasice ili slično, ako nešto misle peći na štapu.  Tamo idemo busom Zeta linija broj 176, koji kreće s perona broj 10 u 8,50 sati sa Črnomerca. Autobusom se vraćamo iz Gornje Bistre u 15,30 sati.

Kao i svaki puta, manifestaciju je uveličao i osobno Božac, čiji se dolazak nestrpljivo iščekivao. Kao što je već poznato, naš hrvatski ‘biser’ u području gljivarstva ujedno je i voditelj jedinstvenog muzeja u svijetu – Muzeja gljiva u samom središtu Zagreba, koji tijekom Blagijade nažalost nije mogao otvoriti vrata budući je u tijeku renoviranje. Pri samom dolasku priključio se Furlanovoj determinaciji, a potom i zajedničkom ručku te zabavi.

U lovačko-gljivarskom kotliću uživali su svi, uključujući i ljubimce, a ručak je upotpunio pečeni odojak. Naravno, uz kolače vrijednih domaćica, članica Gljivarskog društva ‘Kamilo Blagaić’.

Tombola je bila ‘za svakoga’.

– Sve su nagrade na lutriji ozarile srca sudionika, a naročito prva – kilogram odojka i druga – besplatno mjesto u autobusu za Muljavu – komentirao je predsjednik Vuk.

Podjela zahvalnica Društvima i pojedincima bila je u 15 sati. Iste su dobili predsjednik Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza Branko Bartolić, suorganizator Lovačko društvo ‘Fazan’ Šestine te predstavnici svih prisutnih Društava.

Nažalost, ove godine Blagijadi nije prisustvovao Ladislav Miklečić – Laci, dugogodišnji i najstariji član Gljivarskog društva ‘Kamilo Blagaić’, kojemu je prije tri godine na poticaj tadašnjeg predsjednika Furlana dodijeljena i uručena Plaketa počasnog člana. Sada je u 92. godini i zbog bolesti je spriječen ponekad dolaziti u Društvo i na manifestacije, ali svi ga pamte kako je neumorno s gljivarima proveo više od 30 godina u obilaženju šuma, traženju gljiva i prenašanju svojeg bogatog znanja mlađim naraštajima. Prisjetili smo se i najstarijeg člana Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza iz 2016. godine, tada 90-godišnjeg Josipa Savnika, koji je tom prilikom otišao iz staračkog doma kako bi kao i svih prethodnih godina sudjelovao na gljivarskim događanjima. Nažalost, u međuvremenu je isti preminuo.

Međutim, Blagijadu je upotpunila do sada najmlađa članica – s godinu dana i četiri mjeseca neustrašivo je hodala u blizini majke ta malena djevojčica iz Slovenije i mamila sve prisutne svojim osmijehom od uha do uha. Posebno ju je svaki puta razdragao susret s bijelim retriverom, kojega je bez ikakva straha potapšala po glavi. Uz nju bilo je prisutno još nekoliko dječaka i djevojčica, kojima je pak veselje pričinjala igra sa zmajevima te traženje tartufa.

Manifestaciji su prisustvovali i tartufari, tako da će ova Blagijada ostati zapamćena i po mnoštvu ljubimaca – od prekrasnih pasa tartufara do bijelog retrivera. Mario Kolić je imao pokaznu vježbu lova na tartufe, koji su se po želji mogli kupiti na kraju za jelo.

Nakon ručka nastavljeno je druženje uz glazbu i ples te slobodne aktivnosti po izboru. Nije izostao ni ‘plesni vlakić’ koji je obišao sve prisutne smještene unutar šatora i natkrivenog prostora.

Posjetitelji su, osim što su mogli uživati u prekrasnim obroncima Medvednice, imali priliku vidjeti i sedam terapijskih konja, dva psa, pet mački i jarca Žorža iz Udruge za promicanje socijalne osjetljivosti, zaštite i poboljšanja kvalitete života i popularizacija terapijskog i rekreativnog jahanja ‘Fala’, koja je upravo na taj dan organizirala od 16 do 18 sati PlayDay za djecu od 7 do 18 godina, uz predavanje i druženje s konjima te jahanje.

Sve u svemu, u tom za mnoge prevrućem danu, bilo je vremena za šetnju, uživanje u gljivama, branje bilja za čaj – pogotovo kopriva i bazge, branje cvijeća, divljeg maslačka po šumi za salate, fotografiranje, a ponajviše za lijepe trenutke s obitelji i prijateljima ispunjene mirisima cvijeća i prekrasnim bojama prirode. U šumi nadomak mjesta održavanja događanja naišlo se na veliku špilju, koja je pobudila veliku znatiženju kod jednog od ljubimaca, ali zbog strmosti bio je pozvan da je zaobiđe. Pažnju je izazvao i pušlek šumskih jagoda, koji je na dar dobila od gljivara gospođa na početku šatora, koja ga je nadalje ponosno čuvala na stolu. Naposljetku, prilikom odlaska kući, najljepše je bilo uzeti košarice pune gljiva.

Bio je to dan koji je nanovo dokazao slogu i zajedništvo između različitih naraštaja gljivara, kao i planinara.

– Zahvaljujemo se našim predstavnicima HMGS-a te predstavnicima gljivarskih i planinarskih društava iz Hrvatske i Slovenije na sudjelovanju, a Lovačkom društvu Fazan iz Šestina na dobro odrađenom svojem dijelu organizacije i vrlo ukusnim  obrocima. Kako se u narodu obično kaže „Šećer na kraju!“ tako je i kod nas sve lijepe dojmove na kraju zašećerio Ansambl maestral. Pjesma i ples su podigli atmosferu do usijanja i teško je bilo rastati se – rekao je za kraj predsjednik Vuk.

Tekst i fotografije: Klaudija Klanjčić