Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Zagreb, Studentski centar: Svečano otvorenje 42. tradicionalne Izložbe gljiva

Objavljeno 11.10.2020. od Klaudija

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otvorio je u subotu, 10. listopada 2020., s početkom u 10,00 sati, u Studentskom centru u Savskoj 25, tradicionalnu 42. po redu Izložbu gljiva, koja se održava u organizaciji Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić”, čija je predsjednica od veljače ove godine Vesna Dujlović.

Gradonačelnik Milan Bandić, pozdravivši nazočne, rekao je kako zahvaljujući upornosti i trudu svih članova i zaljubljenika u gljive, u prostoru Studentskog centra svjedočimo bogatstvu i raskoši ove čuvene jesenske namirnice. 

– Ova izložba je rezultat golemog truda svih onih koji vole gljive i žele svima približiti njihov zanimljivi svijet. Zato uživajmo u njihovom bogatstvu i ne zaboravimo na pridržavanje epidemioloških mjera – rekao je gradonačelnik Bandić, istaknuvši značaj Edukativnog centra gljiva “Prof. dr. sc. Romano Božac” i prisjetivši se pok. profesora Bošca.

Predsjednica Dujlović rekla je kako je ova Izložba svojevrsna produžena ruka zagrebačkog Muzeja gljiva.

– Naši članovi svojim radom žele educirati građane što se smije brati i konzumirati. Neki od njih su danas tu s nama i želim im još jednom poručiti ‘Hvala vam!’ – rekla je Dujlović.

Naposljetku je gradonačelnik, na poticaj predsjednice Dujlović, dozvolio da se u skoro vrijeme organizira zajedno s Gradskim uredom za poljoprivredu i šumarstvo velika izložba gljiva na Trgu bana Jelačića, radi edukacije stanovništva.
 
Posjetitelji tokom dana imaju priliku razgledati oko 200-tinjak uzoraka gljiva, koje su članovi  i prijatelji Društva skupili u široj okolici Zagreba, pogotovo u Gornjoj Bistri i Kupinečkom Kraljevcu, Žumberačkom gorju, Gorskom kotaru, Vukomeričkim goricama, zagorskim bregima te po okolici Jastrebarskog.

Tekst i fotografije: Klaudija Klanjčić