Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Zagreb: Svečano otvoren Edukativni centar ‘Bogatstvo svijeta gljiva’ uz edukacijsku dvoranu i proširenje postava

Objavljeno 22.06.2020. od Klaudija

Javna ustanova – Maksimir na čelu s ravnateljem mr. sc. Lukom Čuljakom u petak, 19. lipnja 2020., organizirala je svečano otvorenje proširenog dijela postava Edukativnog centra ‘Bogatstvo svijeta gljiva’, poznatog kao ‘Muzej gljiva’, u Zagrebu, na Trgu bana Josipa Jelačića 3/2, uz edukacijsku dvoranu.

Za vrijeme okupljanja, a prije samog početka, u dvorani je pušten promotivni film Turističke zajednice grada Zagreba na temu Edukativnog centra, u trajanju oko 40-ak minuta, koja ove godine nije poslala svoje predstavnike.

Prisutnima se obratio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji je poručio da u duhu svoga utemeljitelja, pokojnog Romana Bošca, Centar nastavlja život. Također je predložio da se novouređeni Edukativni centar nazove imenom prof. dr. sc. Romana Bošca.

– Mi smo tu bili od početka, kao suosnivač još od 2013. godine. Imali smo zaista dobru suradnju s Muzejem gljiva u prikupljanju gljiva i organizaciji manifestacija u samom Muzeju, kao što su bili Noć muzeja i Dani otvorenih vrata u Muzeju. I dalje smo kao Gljivarsko društvo otvoreni za daljnju stručnu suradnju u smislu determinacije gljiva i liofilizaciju istih, kao i za vođenje najavljenih grupa posjetitelja u Muzeju – rekla je Vesna Dujlović, sadašnja predsjednica Gljivarskog društva „Kamilo Blagaić“.

Gradonačelnik je zajedno s Bojanom Božac, dipl. ing. agr. i ravnateljem Javne ustanove – Maksimir Lukom Čuljakom prerezao vrpcu na ulazu u stan u kojem se nalazi novi, obogaćen postav gljiva. Samom činu prisustvovala je i Vera Božac, supruga pokojnog Bošca.

Moderator događanja bio je Zvonko Vuk, ing. el., determinator gljiva i bivši predsjednik Gljivarskog društva ‘Kamilo Blagaić’ (2018. – 2020.), koji je godinama imao dobru suradnju s dosadašnjim voditeljem Muzeja gljiva Bošcem, preminulim u veljači ove godine.

Nakon više od godinu dana iščekivanja otvorenja zbog adaptacije cjelokupnog prostora, kako starog, tako i novog, prvog dana otvorenja dvorana i postav bili su otvoreni za javnost od 15 do 18 sati, koja je naprosto mogla uživati u jedinstvenom prostoru na svijetu sa čak oko 1600 vrsta gljiva, kategoriziranih na jestive, nejestive i smrtonosne.

Da podsjetimo, Grad Zagreb je s Turističkom zajednicom grada Zagreba i Gljivarskim društvom ‘Kamilo Blagaić’ 10. svibnja 2013. godine otvorio Edukativni centar i stalni izložbeni prostor ‘Bogatstvo svijeta gljiva’.

Edukativni centar prezentira liofilizirane gljive, odnosno sušene gljive u izvornome obliku, veličini i boji kao u prirodnom staništu. Prostorije su u obnovi proširene s negdašnjih 180 m2 na današnjih 300 m2. Stalni postav je proširen, a otvorena je i edukacijska dvorana, u kojoj su prilikom ovogodišnjeg svečanog otvorenja svoja predavanja izložili: u 14,15 sati – izv. prof. dr. sc. Ivica Kos, ‘Životna iskustva profesora Romana Bošca’; u 15,15 sati – mr. Mladen Strižak, počasni predsjednik Gljivarskog društva ‘Kamilo Blagaić’, determinator – mentor, ‘Uvod i općenito o GD Kamilo Blagaić’; u 16,15 sati – Antun Kiš, dipl. ing., determinator, ‘Najpoznatije jestive gljive’; u 17,15 sati –  Dubravko Furlan, mag. teol., determinator, ‘Delikatesne gljive i opasne dvojnice’.

Svi koji će imati prilike, neka ne propuste vidjeti ovo ‘gljivarsko svjetsko čudo’ u samom središtu Zagreba, i to u sljedećem radnom vremenu: utorkom i četvrtkom od 13 do 19 sati, a srijedom, petkom i subotom od 10 do 17 sati.

Klaudija Klanjčić

Fotografije: Vesna Dujlović (od 13 do 14,15 sati); Klaudija Klanjčić (od 14,15 do 16,30 sati – predavanja)