Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Zaprešić: Dvorac Lužnica pod svijećama na blagdan svete Lucije

Objavljeno 07.12.2017. od Klaudija

U duhu adventa, a ususret Božiću, preporučamo posjet dvorcu Lužnica, u kojem su članovi Gljivarskog društva Kamilo Blagaić imali predivne momente tijekom godine za vrijeme izleta po šumama Zaprešića, a potom i determinacija gljiva.

Unutrašnjost dvorca Lužnica, osvijetljena isključivo svjetlom svijeća i svjetiljki te urešena u adventskom ozračju, može se posjetiti, razgledati i fotografirati u srijedu, 13. prosinca 2017., na blagdan svete Lucije, od 17 do 21 sat.

U blagovaonici dvorca bit će prigodna jednostavna ugostiteljska ponuda, a ulaznica po 15 kn za djecu obvezno u pratnji odraslih, a za umirovljenike po 10 kn. Prijave nisu potrebne.

Ulaznice će biti u prodaji na ulazu u dvorac.

Nakon toga u dvorcu slijedi Božićni sajam, koji će se ove godine održati u subotu, 16. prosinca, od 10 do 18 sati, te u nedjelju, 17. prosinca, od 10 do 18 sati, s time da prodajni dio završava u 17 sati.

Sajam se zatvara svetom Misom u 17 sati u kapelici na prvom katu dvorca.

Posjet Božićnom sajmu je prilika za kupovinu skromnih, ali lijepih darova i suvenira te za šetnju po prostorijama dvorca i po perivoju. Moći će se nabaviti: lužnički suveniri, domaći proizvodi, božićni kolačići, ukrasi, svijeće, kalendari, aranžirani i ukrašeni božićni poklon-paketi, povrće iz lužničkog vrta.

U dvorskom restoranu za vrijeme Sajma postoji mogućnost toplog obroka od 12,30 do 15 sati.

Nisu potrebne prijave.

Tijekom prosinca, siječnja i veljače nema redovitih razgleda dvorca nedjeljom popodne. Za vrijeme Božićnog sajma, 16. i 17. prosinca, dvorac je otvoren za slobodni razgled od 10 do 18 sati. Razgledi dvorca po dogovoru mogući su i ovom razdoblju. Tijekom prosinca park se zatvara u 17,00 sati, osim za vrijeme organiziranih adventskih programa. Nedjeljni obilazak dvorca počinje ispred sjevernog glavnog ulaza u dvorac u 16 sati.

Obilazak obično traje 70 do 90 minuta. Dvorac se može obići i uz korištenje kolica ili drugih pomagala za kretanje.

Kao i barokni dvorci Hrvatskog zagorja izgrađeni krajem 18. stoljeća, pa tako i dvorac Lužnica nastao sredinom tog stoljeća, nastali su pod izravnim utjecajem srednjeeuropskog, posebno austrijskog baroka. Barokni dvorac Lužnica ranije je bio u vlasništvu grofovske obitelji Rauch, a danas je u posjedu sestara milosrdnica.

Tekst: Klaudija Klanjčić

Fotografija: Dvorac Lužnica