Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Zvijezda večeri: Vera Burić – uručenje Zahvalnice HMGS-a 27. ožujka 2017.

Objavljeno 31.03.2017. od Klaudija

Našoj dugogodišnjoj članici Veri Burić uručena je Zahvalnica HMGS-a, koja joj je napokon dodijeljena na Skupštini održanoj 25. ožujka 2017. u Prepuštovcu, a na kojoj su sudjelovali i naši članovi.

Tko je Vera Burić, determinatorica gljiva i istinska zaljubljenica u njih, a posebno u smrčke, koja desetljećima prenaša svoje znanje na druge, najbolje da citiramo tekst koji je uputila tajnica Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić” Vesna Dujlović prilikom prijedloga za dodjelu zahvalnice, upućenog HMGS-u.

“Vera Burić članica je GD Kamilo Blagaić od samog službenog osnivanja, od 1983. godine. Počasna je članica Društva, članica Nadzornog odbora i determinatorica HMGS-a.

Vera Burić svakako je dragocjena članica našeg Društva, kao i HMGS-a. Ona je gljivarica u duši, ona živi sa gljivama i za gljive. Uz bolesnog supruga i sama već narušenog zdravlja koristi svaki trenutak za odlazak u šumu, u Društvo, u Muzej, na izlete, svugdje gdje su gljive i gljivari. Aktivna je u Dijabetičkom Društvu i Društvu Međimuraca u Zagrebu. Supruga, majka, baka, gljivarica, prijateljica. Zaljubljenica u gljive, posebno u smrčke. Sveprisutna na svim događanjima Društva. Postavlja izložbe, odrađuje dežurstva, radi sa mladim i novim gljivarima. Prikuplja uzorke za Edukativni centar Bogatstvo svijeta gljiva. Sve naše skupove ukrašavaju Verini gljivarski aranžmani. To su košarice koje može napraviti i ukrasiti samo netko tko to voli i u tome u potpunosti uživa. Redovno učestvuje na postavljanju Izložbi gljiva u SC već 38. godina. Aktivno dežura na Izložbama gljiva, kao nezamjenjiva članica tima za promicanje gljivarstva među posjetiteljima, posebno među osnovnoškolskom i srednjoškolskom populacijom. Posljednje tri godine nakon Izložbe u Studentskom centru uzorke gljiva nosimo u OŠ Ivana Gundulića i tamo priređujemo izložbu gljiva u sklopu Dana kruha i plodova jeseni. Stol našeg Društva redovito bude jako dobro posjećen, educiramo učenike, roditelje i profesore. Po pozivu organizatora iz MZ Medvešćak postavljamo izložbu u parku na Ribnjaku, u manifestaciji predstavljanja Udruga koje koriste prostorije MZ Medvešćak. U prostorijama Muzeja gljiva dežura po potrebi, kad se najave veće grupe posjetitelja. Redovna je članica ekipe koja već četiri godine educira posjetitelje Muzeja gljiva u sklopu manifestacije Noć muzeja, kada kroz prostor prođe do 1500 posjetitelja, svih dobnih skupina sa svim mogućim i nemogućim pitanjima i potpitanjima.

Vera Burić prisutna je na svim manifestacijama i događanjima u Društvu i Edukativnom centru Bogatstvo svijeta gljiva. Redovito determinira gljive, odgovara na pitanja zainteresiranih i usput podučava mlađe gljivare. Njena predavanja su redovito dobro posjećena, a posebno kada su tema Smrčci sa dravskih obala i rodnog joj Međimurja. To su podatci o vrstama, nijansama, razlikama, količinama, težinama pa tako po godinama i po redu. Podatci iskustveni kojih nema u knjigama. Predavanje sa primjercima Smrčaka i smrčkovica raznih i grančica drveća uz koje se najradije pojavljuju pamti se u cijelosti.

Nadam se da će me i ovoga proljeća povesti u potragu za savršenim i nježnim plodištima koje iznjedre dravske šikare. Sretna sam što imam takvu vodičku i mentoricu. Posebnu i jedinstvenu po tome što govori i objašnjava, pokazuje i uspoređuje ne čekajući da je zbunjeni i izgrebani publikum uopće nešto upita. To je svakako osoba za koju vrijedi ona „Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati“.

Vera je inače moja mentorica, volonterka, prijateljica i sve prema potrebi, osoba s kojom uvijek mogu računati”, napisala je tajnica Vesna Dujlović u prijedlogu HMGS-u.

Iskrene čestitke od strane svih članova Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić”, na čelu s predsjednikom Društva!

Tekst i fotografije: Klaudija Klanjčić