Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić

Zvonko Vuk: O filmu Plijesan

Objavljeno 09.02.2019. od Marijana Vrančić

Kako je napisao Zvonko Vuk, predsjednik Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić”, uvod u ruski dokumentarno-znanstveni film „PLIJESAN“ je sljedeći:

“Ona se je na zemlji pojavila prije 200 miliona godina.

Od toga doba ona neprestano i ubija i spašava od smrti.

 Nazivaju je kruhom đavla i pljuvačkom Boga.

Ona je nevjerojatno lijepa, no istovremeno izaziva odvratnost

Ona je sveprisutna i neuništiva

Ona prati čovjeka od rođenja do smrti.

Moguće da je upravo ona hraniteljica života na zemlji

No mogla bi se pretvoriti u kugu 21. stoljeća

I mi čak niti ne pretpostavljamo kakve su tajne prikrivene sile

skrivene u toj prokletoj i blagoslovljenoj plijesni.”

Film je nakon 21. siječnja 2019. ponovno prikazan u prostorijama GDKB-a u Zagrebu, Tkalčićeva 33, u ponedjeljak, 4. veljače 2019., u 18 sati, a za prikazivanje ga je pripremio i s ruskog na hrvatski jezik preveo predsjednik Vuk.

“U filmu su sudjelovali znanstvenici iz Rusije, SAD-a, Francuske, Engleske i Izraela. Producenti za ‘I program Ruske televizije’ bili su Saida Medvedeva i Oleg Volnov. Film ne govori o macro ili micro svojstvima plijesni kao vrsti živih organizama unutar carstva gljiva, nego o njezinom utjecaju na čovjeka i okolinu u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti te o njezinoj važnosti za nastanak i opstanak živih organizama na zemlji”, napisao je Vuk.

Kao što su na kraju rekli gotovo svi gledaoci, film je izuzetno zanimljiv od početka do kraja. Jedva se čeka nastavak u kojemu će biti riječi o jestivim, nejestivim i ljekovitim svojstvima plijesni, a koji će biti prikazan 18. siječnja 2019. u prostorijama Društva, s početkom u 18 sati.

Fotografije: Klaudija Klanjčić